Jeannine Van Landschoot met 'haar' Lotjen

Lotjen

Lotjen is een vrouwennaam, verkorting van Charlotte. In Eeklo is deze naam uitgegroeid tot een koosnaam voor een lieftallige vrouw. Op vraag van de Eeklose VVV maakte beeldhouwster Jeannine Van Landschoot een beeldje van een naakte vrouw met kool dat kan worden aangekleed met het uniform van een vereniging dit naar het voorbeeld van Manneken Pis in Brussel en Geraardsbergen. Het bronzen originele beeldje staat op het marktpein, in de schaduw van de Eeklose belforttoren, en steekt haar rechterhand op, wijzend naar het monumentale Herbakkersbeeld van Leo De Buysere. De kostuumpjes en uniformen worden achteraf tentoongesteld op polyesteren zusterbeeldjes in het Eeklose stadhuis.

Hoe het allemaal begon

Om het 30-jarig bestaan luisterrijk te vieren, trok VVV-Eeklo eind september 1998 richting Brussel. Na een plechtige ontvangst op het stadhuis aldaar nam de Eeklose Herbakkersfanfare het voortouw van de stoet naar het beroemde beeldje Manneken Pis op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Bij aankomst was het beeldje nog gedrapeerd met de Belgische driekleur. Eens die weggetrokken, stond Manneken Pis in vol ornaat, zijnde een Herbakkerskostuumpje, te pronken. De vele aanwezige toeristen waren getuige van het 673ste pakje uit de reeds rijkgevulde garderobe van het Brusselse ketje. Daarna ging het onder luid trompetgeschal en tromgeroffel richting Grote Markt waar tientallen Japanse toeristen onophoudelijk foto's maakten van het bonte gezelschap.

Vijf jaar later trok een schare jubilerende VVV-leden terug op pad. Ditmaal naar Geraardsbergen. Ook daar werd het plaatselijk Manneken Pis een Herbakkerspakje aangepast. De plechtigheid vond plaats aan de Manneken-Pis fontein vlak bij de pui van het Geraardbergse stadhuis en in goed gezelschap van het plaatselijke Broederschap van Manneken Pis.

Beide plechtigheden brachten erevoorzitter Antoine De Boever op het idee om iets soortgelijk in Eeklo in leven te roepen. Na een rondje brainstormen kwam het plan op de proppen om een beeldje te laten boetseren met een link aan de Eeklose Herbakker, een legende die door de VVV al 35 jaar lang werd gepromoot. Er werd aangeklopt bij de Eeklose kunstenares Jeannine Van Landschoot. Haar ontwerp werd een naakte vrouw met afgehakt hoofd in de schoot en een kool op de romp.

Het was niet lang wachten op de eerste vereniging om het beeldje aan te kleden. Op 25 september 2004 stond het bronzen beeldje gepakt en gezakt met de nodige attributen van de lokale persmensen te pronken in de schaduw van de Eeklose belforttoren op het marktplein. Ondertussen hebben een kleine 40 verenigingen dit voorbeeld gevolgd.

Amedé Vertenten

Lancering van Lotjen, een nieuwe tripel, exclusief te bekomen
in 'De Ramblas'.
Op 8 maart 2020, een paar dagen voor de eerste lockdown;
het begin van een bizarre periode.

Lotsjen

Telkens als Lotjen een nieuwe outfit krijgt, wordt uit volle borst een ‘Lotsjen-lied’ gezongen. 

Refrein:

Lololo-lolololo-lootjen

Geef mij nog een tootjen

Ik he(b) hier nu een sleutelken da past

Op ieder slootjen

Lololo-lolololo-lootjen

Geef mij nog een tootjen

We moeme wij nu nooit ne meer

Nu nooit ne meer, nu nooit ne meer

Staan vrijen achter ’t rootjen

 

’t gelijkt wat op een loterij, maar hier hebt g’altijd prijs

‘k geraak allene moeilijk uit die sleutelgaten wijs;

Maar al mee al zij ‘k ik nu mee mijn koeikes van het ijs,

‘k wete nu waar naartoe, zelf mee mijn ogen toe

 

En is da slot verroest en gaat ’t nie op’n gelijk dat ’t moet

Of gooit er nen tsjaloezigaard in ’t eten soms wat roet,

Is ’t enigste dat helpt: goed smeren, en dat doe ik toch zo geren,

’t is voor ’t een en ’t ander even goed