Dansende Nimfen van Leo De Buysere
In het Eeklose straatbeeld vind je een bijzonder rijke verzameling beelden, andere kunstwerken en monumenten. Een greep uit het aanbod:
- De Grote Kop (Maen Florin, Remi Van Brabantpark): verwijzing naar de verbetenheid en kwaadheid van de jonge Jan Frans Willems die het ontslag van zijn vader meemaakte, omdat hij geen Frans kende. Jan Frans Willems woonde met zijn gezin 4 jaar in Eeklo, verbannen omwille van zijn vastberaden strijd tegen de verfransing van Vlaanderen. Het beeld verwijst naar een in zichzelf gekeerde jongen die droomt en over het leven nadenkt.
- De Dansende Nimfen (Leo De Buysere, Herbakkersplein): allegorie op de levensvreugde en de kunst op een site waar al sinds de 18de eeuw jenever Van Hoorebeke werd gedistilleerd. Het beeld werd opgericht naar aanleiding van de opening van Cultuurcentrum De Herbakker in 1993.
- Karel Lodewijk Ledeganck (Jules Lagae, Ledeganckplein): meer dan levensgroot beeld van de gevierde dichter en politicus van eenvoudige Eeklose afkomst, auteur van ‘De Drie Zustersteden’ (Brugge, Gent en Antwerpen). Streed net als Jan Frans Willems tegen de verfransing van Vlaanderen.
- De Welgezinden (Antoine Boute, Cocquytstraat): gemaakt naar aanleiding van het honderdjarig bestaan (in 1993) van dit nog steeds zingende mannenkoor. De gezichtsloze figuren staan voor alle Welgezinden uit de geschiedenis, maar slaan ook op de huidige koorleden.
- De Eeklose Herbakker (Leo De Buysere, Markt): imposant bronzen beeld dat naar de Herbakkerslegende refereert en dat de doortocht N9 domineert.
- Karel Francies Stroo (Paul De Vigne-Quyo, toegang tot de Paterskerk): Ridder Karel Stroo (1793 - 1873) was de eerste burgemeester van Eeklo na de onafhankelijkheid van België. Zonder hem geen neogotiek in Eeklo, een mecenas zonder weerga.
- Polydoor Lippens (Albert D’Havé, pleintje Stationsgebouw Koningin Astridplein): gesculpteerd naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het overlijden (in 1889) van de Eeklose uitvinder van de elektrische bel en de elektrische trein. De Koninklijke VVV-Eeklo nam het initiatief voor het vervaardigen van deze buste.
- Lotjen (Jeannine Van Landschoot, Markt-aan het Belfort): lief beeldje dat onder meer verwijst naar het Herbakkersritueel. De beeldhouwster positioneerde zich met meerdere kunstwerken in de publieke ruimte. Lotjen werd gemaakt op vraag van de Koninklijke VVV-Eeklo.
9. Tamboer (Achiel Pauwels, Kerkplein): Eeklose marktkramer en straatzanger die in zijn liedjes sociale wantoestanden aanklaagde. Hij trad op en verkocht zijn liedjes op vele markten in Vlaanderen.
- De Soldaat en het Meisje (Leo De Buysere, Prinsenhofstraat):marmeren eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers. De site van het beeld is door Canada erkend als officieel oorlogsmemoriaal. Dit beeld is een schenking van George E. Spittael, auteur van ‘Duel aan het Schipdonkkanaal’ en ‘Libera Me’. De grond van het pleintje werd door Eeklo symbolisch aan Canada geschonken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb